THE NORTHERN BELLE – WE WITHER, WE BLOOM

Artiest info
Website
facebook

Label: Die With Your Boots On Records

‘The Northern Belle’ is de naam van een luxeuze trein die sinds mei 2000 dag- en weekendtrips maakt doorheen Groot-Brittannië in de stijl van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het was daarnaast ook de naam van een Amerikaans-Atlantisch schip dat in 1857 is gezonken voor de kust van Isle Of Thanet in het Engelse graafschap Kent. Alle passagiers aan boord van het schip konden de ramp overleven dankzij heroïsche reddingsacties van de Britse kustwachten.

Tot zover de geschiedenisles over de naam ‘The Northern Belle’ want de echte reden waarom u deze informatie hier te lezen krijgt is dat er namelijk ook een Noorse muziekgroep uit Oslo is die zo heet en die sinds 2012 country- en popsongs opneemt op hun platen met leadzangeres Stine Andreassen die daarnaast ook nog zingt bij het folkkwartet ‘Silver Lining’. Ze hebben sedert de oprichting vier albums opgenomen met “The Northern Belle” in 2015, het live-album “Live At Oslo Concert Hall” in 2017, “Blinding Blue Neon” in 2018 en het eind vorig jaar uitgebrachte “We Wither, We Bloom” waarover we u hier nu wat verder zullen berichten.

Hun platen verschijnen op het ‘Die With Your Boots On Records’-label (what’s in a name?) en ze worden internationaal op de markt gebracht. “We Wither, We Bloom” bestaat uit twaalf tracks, goed voor een 42-tal minuten moderne muziek die het uit zeven muzikanten samengestelde ‘The Northern Belle’ hebben ingespeeld. Stine Andreassen is de songschrijfster van alle nummers op deze plaat die na haar drie maanden durende trip naar Nashville begin 2019 tot stand zijn gekomen. Ze zingt alle liedjes en speelt op akoestische gitaar, Svein Inge Bjørkedal drumt, Bjørnar Ekse Brandseth en Ole-André Sjøgren spelen op de elektrische gitaren en op pedal steel, Johanne Flottorp is de violiste, Yngve Jordalen de bassist en Marie Tveiten speelt op vibrafoon en verzorgt de harmony vocals.

De soms fragiele engelenzang van Stine Andreassen begeleidt ons van meetafaan doorheen leuke Nordicana (‘Nordic Americana’)- en popdeuntjes zoals openingstrack “Gemini” (zie video 1), de song die als tweede single werd uitgebracht. Van de derde single “Late Bloomer” kunt u trouwens op de tweede video genieten. Uptempo gebrachte songs als eerste single “Remember It”, “Tailor Made”, “Two Minds” en het swingende “Evelyn” wisselen op deze plaat vlotjes af met meer intieme liedjes zoals “How Deep”, het folky “Born To Be A Mother”, onze favoriete ‘break-up’-song “Lonely” en de prachtig gezongen en door melancholische strijkers omklede albumafsluiter “Love Of Mine”.

Onze conclusie is dan ook dat het album “We Wither, We Bloom” van het Noorse septet ‘The Northern Belle’ gedurende de volgende zomermaanden meermaals op de achtergrond mag weerklinken als we onze nu nog witte huid van een fris en gezond bruin kleurtje willen laten voorzien. Daar mag wat ons betreft trouwens altijd een fris drankje bij geserveerd worden!

(valsam)